Edasikandumisklausli mõjud litsentsivalikule

                     Edasikandumisklausli mõjud litsentsivalikule


1. Erinevate litsentside edasikandumisklausli sisu

GNU General Public License (GPL) säilitab litsentsiteavitused ja autoriõiguste tingimused ja sellest tulenevalt on sobilik kommerts-, patent- ja privaatkasutuseks. Igasugune tarkvara mis kasutab GPL koodi peab levitama kogu oma lähtekoodi sama litsentsi all. Ühesõnaga kasutades oma tarkvaras GPL koodi näiteks GPL teeki, siis tuleb oma rakendust levitades levitada kogu lähtekood sama GPL litsentsi all. See teeb GPList tugeva copyleft litsentsi. GPLi kasutavad projektid on näiteks: Amnesia: The Dark Descent, WordPress ja Git.

Affero General Public License (AGPL) lisab eelnevalt välja toodule ainult ühe klausli, kuid see klausel võib mõne tarkvara korral väga oluline olla. GPL litsents kehtib ainult juhul kui tarkvara levitatakse, kuid GPLil on olemas n.ö pimekoht selle näol, et kui tarkvara otseselt ei levitata, vaid muudetakse lihtsalt kättesaadavaks üle võrgu, siis GPLis sätestatud piirangud sellele ei kehti. AGPL litsents likvideerib selle pimekoha, sest seal on lisanduvaks rakendusklausliks igasugune kaudne võrgukaudne ligipääs. AGPL kasutavad projektid on näiteks: Wiki.js, Lichess ja Snyk.

Lesser General Public License (LGPL) võimaldab säilitada samu autoriõiguste tingimusi ja litsentsiteavitusi. Peamine erinevus seisneb selles, et väiksemad projektid või objektid, millele on pääsetud ligi läbi suuremate litsentseeritud tööde ei vaja suurema projekti levitamist. Seejuures modifitseeritud lähtekood ei pea olema levitatud samadel tingimustel mis kehtivad tollele suuremale tarkvaraprojektile. LGPL kasutavad projektid on näiteks: FFmpeg, 7-Zip ja VLC media player.

Eclipse Public License (EPL) kasutatakse sageli äritarkvara jaoks. EPLiga on sedasi, et tarkvara, mis on rakendatud kasutades EPL, mitte-EPL ja isegi ärivara koodi saab kombineerida ja alam-litsentseerida eeldusel, et mitte-EPL elemendid on eraldiseisvad kas moodulite või objektidena. Modifikatsioone saab EPL litsentsi all teha, kuid nad peavad olema väljastatud samadel tingimustel. EPL kasutavad projektid on näiteks: Clojure, JUnit ja Mondrian.

Mozilla Public License (MPL) on kõige vähem piirav copyleft vabavara tarkvaralitsents. Selle all on lihtne modifitseerida ja kasutada koodi suletud lähtekoodiga tarkvara ja/või ärivara tarkvara puhul nii kaua kui igasugune kood, mis on MPL litsentsi all on hoitud eraldi failidena ja neid faile levitatakse tarkvaraga. MPL hõlmab lisaks veel patente ja jõustab autoriõiguste teavituste allesjätmise. MPL kasutatavad projektid on näiteks: Apache Flex 3 SDK, Mozilla Firefox ja Brave Browser.


Viited: 

https://snyk.io/learn/open-source-licenses/ - 2020

Comments

Popular posts from this blog

Autoriõiguste reformi ettepaneku lühianalüüs

Põnevad IT-lahendused

Positiivne ja negatiivne näide kasutatavusest veebis